ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2010

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ & ΘΡΑΚΩΝ

«Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΣΠΕ

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2010

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα παρακαλούσα καταρχήν λίγο ησυχία, για να ξεκινήσουμε. Όπως γνωρίζετε, σήμερα είναι η δεύτερη συνέλευση, οπότε η απαρτία είναι όσοι και αν είμαστε. Η συνέλευση έχει απαρτία και γι' αυτό το λόγο, θα προχωρήσουμε στο πρώτο θέμα της συνέλευσης που είναι η εκλογή προεδρείου. 

Θέμα 1ο:

Εκλογή προεδρείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν κάποιοι από τα μέλη που ενδιαφέρονται να αναλάβουν Πρόεδρος της συνέλευσης και γραμματέας της  συνέλευσης;  Δεν βλέπω μεγάλη προθυμία. Κανείς; 

Κανονικά για να είμαστε τυπικοί, τα μέλη του Δ.Σ. δεν θα πρέπει να μετέχουν στο προεδρείο. Γι' αυτό, θα παρακαλούσα  από τα μέλη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη συνέλευση και που δεν είναι στη διοίκηση εθελοντές για Πρόεδρο και γραμματέα της συνέλευσης. Κ. Τσακαλίδη; Όχι. Άλλος κανείς; Μάλιστα. Μεγάλη προθυμία βλέπω.

Από τα μέλη του Δ.Σ.  Ο κ. αντιπρόεδρος; Κύριε Παπακυριακόπουλε; Για προεδρείο. Δεν άκουσα. Δεν έχουμε κανέναν άλλον. Εντάξει. Γραμματέας της συνέλευσης; Υπάρχει κανείς από τα μέλη; Όχι. Ο κ. Παπακυριακόπουλος. Κύριε Παπακυριακόπουλε, ελάτε να ξεκινήσουμε. Θα πληρώσετε μετά, σας έχω εμπιστοσύνη.

Καλά. Εφορευτική Επιτροπή; Πόσα άτομα βγάζουμε;  Τρεις. Ο ένας θα είναι ο γραμματέας της συνέλευσης ή όχι;

Κος​​:

Ένας Πρόεδρος της Εφορευτικής οι δύο γραμματείς είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Από μας εδώ πέρα, εσύ μπορεί να είσαι;

Κος​​:

Ναι, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άλλα δύο άτομα  για την Εφορευτική Επιτροπή; Η κ……; Κάπου την είδα προηγουμένως. Για την Εφορευτική λέω. Εντάξει. Κ. Θεοδωράκη; Για την Εφορευτική; Ο κ. Θεοδωράκης. Υπήρχε κάποιος άλλος υποψήφιος; Ο κ. Παπακυριακόπουλος σαν Πρόεδρος της συνέλευσης έχει το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Σ. (Κος ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ):

Καλημέρα σας. Θέματα ημερησίας διατάξεως.

Θέμα:

Λογοδοσία πεπραγμένων Δ.Σ. 

από 1/1/2009 μέχρι 31/12/2009.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Σ.:

Ο κ. Πάχτας έχει το λόγο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το Δ.Σ. στη χρονιά που πέρασε, στο 2009, μπορώ να πω η δραστηριότητά μας ήταν περιορισμένη σε αρκετά θέματα διότι, πάρα πολλά από τα θέματα που έχουμε δρομολογήσει βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. 

Ήδη, σας έχουμε ενημερώσει από τα ενημερωτικά σημειώματα για όλα τα θέματα. Όπως είπα, σας έχουμε στείλει κάποια ενημερωτικά σημειώματα και ουσιαστικά, αυτά τα θεματάκια για τα οποία τρέχαμε πέρυσι και έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα ήταν το ομόλογό της τράπεζας, που όπως είχαμε πει, και στην προηγούμενη συνέλευση εξαργυρώθηκε. 

Πήραμε σχεδόν πίσω όλα μας τα χρήματα από την Εθνική Τράπεζα. Και ευτυχώς, γιατί σήμερα το ίδιο ομόλογο είναι πάρα πολύ χαμηλό δηλαδή έχει φτάσει στο 25% της αξίας του κεφαλαίου και αρκετοί που έχουν μπει σε σειρά για να πάρουν και κάνουν αγωγές στην Εθνική θα προχωρήσουν στη λογική του ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

 Εμείς το  εξαργυρώσαμε, πήραμε τα χρήματα,  σας είχαμε  ήδη ενημερώσει από την προηγούμενη συνέλευση για τα ποσά ακριβώς που επιστράφηκαν και κάποια μικρή απώλεια που είχαμε. Τα χρήματα αυτά μαζί με κάποια άλλα χρήματα που υπήρχαν στο Συνεταιρισμό, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο και τα επένδυσε με 4,1% επιτόκιο σε ένα ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς για τρία χρόνια, που λήγει δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2012. Με τη συμφωνία ότι κάθε Σεπτέμβριο παίρνουμε τους τόκους για να μπορούμε να βγάζουμε τα τρέχοντα έξοδα του Συνεταιρισμού μαζί με τις συνδρομές. Γιατί, όπως θα δείτε και από τον ισολογισμό που σας έχουμε δώσει και τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου 40.000 και  κάτι έξοδα, μαζεύουμε γύρω στις 25.000 συνδρομή άρα θα πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επιτόκιο ώστε να μη χάνουμε από το  κεφάλαιο που έχουμε.

Ένα δεύτερο θέμα που έχει ξεκινήσει το Δ.Σ. και σήμερα σας κάνουμε μια προ ανακοίνωση αφορά την εκκαθάριση του μητρώου. Αυτή τη στιγμή στο Συνεταιρισμό, ο Συνεταιρισμός είχε 1081 μερίδες. Από αυτές περίπου ένα 10% με 15% είναι κενές μερίδες από παλιότερες διαγραφές, οι οποίες δεν προχώρησαν, δεν διετέθησαν και δεν μπορούν να  διατεθούν αν δεν ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Η πρόταση του συμβουλίου ήταν να παραμείνουν κενές αυτές οι  μερίδες και να μη συμπληρωθούν με κάποιους. 

Είχαμε επίσης στη χρονιά που πέρασε, τέσσερα με πέντε άτομα τα οποία ζήτησαν να αποχωρήσουν από το Συνεταιρισμό, πήραν κάποια χρήματα που προβλέπεται της τάξεως, αν θυμάμαι καλά, 180 ευρώ ανά μερίδα. Τόσο προβλέπεται. Τόσο προβλέπεται και τόσο επιστρέψαμε. Το διάταγμα για τους Συνεταιρισμούς προβλέπει ότι όταν κάποιο μέλος θέλει να αποχωρήσει και ζητάει τα χρήματά του πίσω,  παίρνει ατόκως το κεφάλαιο που έχει δώσει σήμερα. 

Δηλαδή,  οι συνδρομές δεν υπολογίζονται και υπολογίζεται μόνο το κεφάλαιο. Και βέβαια, καταλαβαίνετε ότι αν κάποιος έχει δώσει το 1965 κάποια χρήματα και τα πάρει τώρα, καταλαβαίνετε ποια είναι η αξία. Είναι ίσως, και μια αποτρεπτική από το νόμο λογική το να αποσύρονται κάποιοι από το Συνεταιρισμό. Εντάξει; Γιατί κάποιοι μένουν, αυτοί που θα αποσυρθούν θα έχουν μια ζημιά, αυτοί ζητάνε να αποσυρθούν. Δεν τους ζητάμε εμείς. 

Εμείς μπορούμε να κάνουμε διαγραφές. Και μπορούμε να κάνουμε διαγραφές όπως έχουμε πει και πέρυσι και όπως πέρυσι γνωστοποιήσαμε σε όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού το τι χρωστάει ο καθένας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρωστάνε από το  1990 συνδρομές, λίγοι ίσως αλλά χρωστάνε.  

Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι έχουμε ολοκληρώσει τον έλεγχο του μητρώου στις 400 καρτέλες από τις 900  τόσες που είδαμε. Έχει διαπιστωθεί ότι πριν το 2005 χρωστάνε 86 μέλη δηλαδή περίπου το 25%. Χρωστάνε πριν το 2005. Από το 2006 μέχρι το 2009 υπάρχουν 285 περίπου στους 400. Το 75% δηλαδή είναι  αρκετά συνεπές στις  πληρωμές. Κατά συνέπεια, του χρόνου έχουμε σκοπό στη συνέλευση...  μητρώου, να βάλουμε θέμα διαγραφής όλων όσοι χρωστάνε περισσότερο από πέντε έτη στο Συνεταιρισμό, με τη διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό ο νόμος.

Αυτή είναι η δεύτερη δραστηριότητα ουσιαστική του συμβουλίου. Ενημερωτικά, θα το ξέρετε οι περισσότεροι, η κυρία Δριτσάκη, που ήταν γραμματέας στο Συνεταιρισμό, πήρε σύνταξη. Έχει προσληφθεί η κυρία Μπαλάση ως γραμματέας του Συνεταιρισμού, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη συνέλευση για την πρόσληψη αυτή.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εκκρεμότητες που έχει ο Συνεταιρισμός, θέλω να σας πω ότι το Συμβούλιο Επικρατείας εδώ και δυόμισι χρόνια, δεν έχει βγάλει απόφαση στην προσφυγή που κάναμε για την επέκταση του εθνικού  δρυμού  της Πάρνηθας, που καταλαμβάνει και το τμήμα που ανήκει στο Συνεταιρισμό μας. 

Το Κτηματολόγιο, έχουν γίνει αρχικές δηλώσεις εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει οριστεί ακόμα ανάδοχος για την επεξεργασία των δηλώσεων ώστε να μπορέσουμε και εμείς να  προσκομίσουμε τη δουλειά, την οποία έχουμε ήδη κάνει σαν Συνεταιρισμός για να κατοχυρώσουμε καλύτερα τα δικά μας τα δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μια απαλλοτρίωση που ανακαλύψαμε σαν Δ.Σ., από το τμήμα Δήμογλη, γιατί μέσα στις αγορές που κάναμε, είχαμε κάνει και μια αγορά, κάποια στρέμματα, πόσο ήταν, Βίκτωρα; Έξι, επτά στρέμματα; Στο τμήμα  Δήμογλη, το οποίο απαλλοτριώθηκε ολόκληρο για να γίνει το ολυμπιακό χωριό. Διαπιστώσαμε και καταθέσαμε τα χαρτιά μας, έχουμε πάρει δικάσιμο για το Δεκέμβριο του 2010, μετά από αναβολή βέβαια. 

Σας δηλώνω ότι τα χρήματα που διεκδικούμε είναι γύρω στις 85.000, αν θα δείτε και στο χαρτί, το έχουμε βάλει στα έσοδα του 2010 που θέλουμε να προλάβουμε να εισπράξουμε.

 Και το τελευταίο θέμα, που παρακολουθούμε είναι οι καταγγελίες που έχουμε κάνει στην Πολεοδομία για όσους χτίζουν αυθαίρετα μέσα στην ευρύτερη έκταση του Συνεταιρισμού. Οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν καν ιδιοκτησία, αρκετοί από αυτούς ή έχουν, σε εισαγωγικά, «φτιαχτά»  συμβόλαια.  Και  πιστεύω, ότι και αυτό το πραγματάκι, με τη βραδύτητα που λειτουργεί το ελληνικό κράτος και οι υποδομές, κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί.

Ξέρω ότι έχουν βγει αποφάσεις για αρκετούς από αυτούς, τους έχουν ζητήσει χαρτιά, δεν έχουν πάει, για να δούνε κατά πόσο είναι νόμιμες οι άδειες. Πιστεύω ότι θα εξελιχθεί και αυτό και θα έχουμε κάποιο νέο. Κάποια στιγμή θα τελειώσει. 

Δηλαδή, εμείς έχουμε δύο χρόνια. Να σας πω κάτι; Δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούμε στην Πολεοδομία, να πάρουμε ένα  δίκαννο, να το βάλουμε στο κεφάλι του διευθυντή εκεί πέρα, να πούμε σήμερα τελειώνεις. Διακόσια είκοσι, σας είπα, έχουν χτιστεί παράνομα μέσα στην έκταση τη δική μας. Τα έχουμε καταγράψει. 

Όχι απλώς έχουμε κάνει, οι καταγγελίες που έχουμε κάνει είναι συγκεκριμένες. Ακούστε, να δείτε. Αυτή την εποχή κανονικά δεν χτίζει κανένας. Η Πολεοδομία μας έχει πει, που τους έχουμε καταθέσει και χαρτιά ότι είναι δικό μας αυτό, ότι έχουμε συνιδιοκτησία, ότι δεν εκδίδονται άδειες, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε και την αστυνόμευση. Αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα δικηγόρων, είναι θέμα της Πολεοδομίας. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Ακούστε με για να καταλάβετε.

Εμείς έχουμε ποσοστό εξ αδιαιρέτου σε μια έκταση, το έχουμε πει πολλές φορές, 5.000 στρεμμάτων, εμείς έχουμε τα 1.500, 1.400, πόσο έχουμε. Σε αυτό το κτήμα, ποια είναι τα δικά μας δεν τα ξέρουμε. Κατά συνέπεια, αυτοί που χτίζουν, χτίζουν σε κομμάτι στο οποίο εμείς είμαστε συν ιδιοκτήτες.  Όποιοι και αν είναι αυτοί και όπου και αν είναι αυτοί. Και γι' αυτό το λόγο είναι πολλά αυτά παράνομα. 

Από κει και πέρα, αυτοί αγόρασαν από κάποιους συν ιδιοκτήτες δικούς μας, δεν μας ενδιαφέρει, να νομιμοποιηθούν αλλά να πάρουμε το δικό μας ποσοστό από αυτή τη θέση που έχουνε, σε κάποια άλλη θέση που έχει ο δικαιοπάροχος ο δικός τους. Καταλάβατε; Αυτό είναι το θέμα που μας ενδιαφέρει εμάς. Τα 5.000 τα ξέρουμε ποια είναι. Συγκεκριμένα. 

Και χαρτί έχουμε και αεροφωτογραφίες έχουμε και ό,τι θέλετε έχουμε. Δεν μπορούμε να τα περιφράξουμε γιατί δεν είναι δικά μας πρώτον, και δεύτερον, το κτήμα είναι αγροδασοτεμάχιο.  Μέσα και στα δικά μας και στο σύνολο, υπάρχουν και  δασικά. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο επειδή τα δάση δεν  περιφράσσονται ακόμα και τα ιδιωτικά, δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει σε περίφραξη. 

Εγώ, δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας πω κάποια άλλη ενημέρωση σχετικά με το τι έχει συμβεί τη χρονιά που μας πέρασε, θα ήθελα να κάνετε ερωτήσεις για να σας απαντήσουμε.

Θέμα:

Τοποθετήσεις των μελών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:

Έχουν γίνει. Ανακοινώσεις, έχουν γίνει. Ψηφοφορία. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα λήξη της συνεδρίασης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:

Λήγει και πάμε για ψηφοφορία. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μπορεί να ψηφίζει ο καθένας με την κάρτα του και εάν έχει κάποιος παραπάνω να ψηφίσει με εξουσιοδοτήσεις πρέπει στην κάρτα του να το γράφει. 

Κα​​:

Αυτοί που δεν πληρώνανε τόσα χρόνια συνδρομή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα πληρώσουν τις συνδρομές από τότε που τις χρωστάνε. Με την σημερινή συνδρομή.

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Comments are closed.